Foto: Jantina Talsma

Wat is Hit the North?

Hit the North is een professionaliseringstraject voor live acts uit Drenthe, Groningen en Friesland. Een jaar lang persoonlijke en professionele coaching om jouw act naar een hoger niveau te tillen. Uit de drie noordelijke provincies wordt elk drie acts geselecteerd voor deelname. Elke act wordt gekoppeld aan een coach die kan worden ingezet als vraagbaak, sparringpartner etc.

De in totaal negen acts volgen daarnaast twee camps met een vol programma afgestemd op de behoeftes van de acts, meerdere workshopdagen en excursies en natuurlijk shows. Het programma duurt van januari tot januari en wordt afgesloten met een showcase op Eurosonic.

Wie organiseert Hit the North?

Hit the North wordt georganiseerd vanuit ESNS met als partners Into The Great Wide Open, Noordstaat, POPgroningen, Kunst & Cultuur Drenthe en Popfabryk.

Wat zijn de doelen?

Professionele coaching bieden, afgestemd op jouw behoeftes. Een breed netwerk beschikbaar stellen van verschillende professionals uit de muziekindustrie. Een boost geven aan jouw act om (inter-)nationaal verder te komen met jouw muziek.

Hoe ziet het selectieproces eruit?

Nadat de open call is gesloten, buigen alle bovengenoemde partners zich over de aanmeldingen. Daaruit maken ze een shortlist op basis van onderstaande selectiecriteria.

Deze acts worden uitgenodigd voor een online meeting met een externe professional en de projectleider van Hit the North. Zij willen graag alles te weten komen over jouw act, je doelen en ambities. De externe professional wordt gevraagd om een onafhankelijk rapport uit te brengen. Klinkt allemaal heel zakelijk, maar de ervaring leert dat het vooral gezellige gesprekken zijn waarin je aanvullend op je aanmelding kunt vertellen waar je met jouw act aan aan het bouwen bent.

Daarna buigen de partners, de selectiecommissie, zich over de rapporten en wordt er een groep van 9 acts samengesteld. Hierbij wordt wederom rekening gehouden met de selectiecriteria:

  • Er is ruimte voor drie acts per provincie, hierbij houden we rekening met de Code Diversiteit & Inclusie;
  • Het is een interessant artistiek product;
  • De act moet openstaan voor nieuwe informatie, samenwerkingen, kritiek en coaching;
  • De act heeft een focus op inhoudelijke ontwikkeling;
  • Er moet een mate van groei in de act zitten, dit kan op verschillende fronten zijn;
  • De act is klaar te stomen voor een professionele carrière, bijvoorbeeld richting Noorderslag.

De selectiecommissie

En dan moeten we die selectiecommissie natuurlijk wel even aan je voorstellen. Komen ze:

Joey Ruchtie (voorzitter) – Noorderslag
Maria Sanchez Garcia – Into The Great Wide Open
Esmée Bosklopper – Cejlon
Sjoerd Nijland – POPgroningen
Ids Tjaarda – Popfabryk
Calvin Kunstman – Noordstaat
Jan Stam – Kunst & Cultuur Drenthe
Sita Rawie – Hit the North

Externe adviseurs

Eva van Pelt (Artiest, Live Performance coach)
Mischa van den Ouweland (Popronde)
Josephine Zaan (Rosetta Beats)
Jesler Amarins (Projectleider Dekmantel Festival)

Wat kost de deelname?

Voor deelname aan Hit the North legt elke act een bijdrage in. Dit bedrag kan worden voldaan in 1 of 2 termijnen. Er kan gekozen worden tussen een eigen bijdrage van 500,- of 1000,- euro exclusief btw.

Wat houdt het werkbudget in?

Je werkt met een werkbudget dat je samen met de coach koppelt aan je leerdoelen.

Afhankelijk van je eigen bijdrage is de hoogte van je werkbudget 1500,- of 3000,- euro exclusief btw. In overleg met de projectleider kan je dit bedrag uitgeven aan bijvoorbeeld het inhuren van professionals voor begeleiding, maar ook studiotijd, een fotoshoot of nieuwe website.

Staan de coaches voor 2024 al vast?

Wij werken niet met vaste coaches. Wel hebben we een poule van professionals waar wij zeer goede ervaringen mee hebben. Voorop staat dat we per act zoeken naar een goede match. Daarom gaan we met jou in gesprek over jouw act en doelen en zoeken we daarbij de juiste professional om jou te begeleiden.

Staat het programma voor 2024 al vast?

Net zoals met de coaches, staat het programma ook niet vast. We kijken naar wat jij en je mede deelnemers op dat moment nodig hebben om stappen in je carrière te kunnen maken. Het jaartraject heeft een aantal vaste momenten, waarvan je een activiteitenplanner ontvangt op het moment dat je wordt uitgenodigd deel te nemen aan het traject.